entry image

ERKEN TEŞHİS NEDEN ÖNEMLİ?

İskenderun Palmiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Şahutoğlu, kanserde en önemli hususun ‘erken teşhis’ olduğunu vurguladı.

 

İskenderun Palmiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Şahutoğlu, kanserde en önemli hususun ‘erken teşhis’ olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde yaşanan ölümlerin ciddi bir kısmının kanser nedeniyle olduğunu ifade eden Op. Dr. Şahutoğlu, “1-7 Nisan tarihleri arası Ulusal Kanser Haftası olarak değerlendirilmekte ve bu yönde uzun zamandır çalışmalar yapılmaktadır. Çünkü kanser ülkemizde ve dünyada özellikle kalp ve damar hastalıklarından sonra insanda ölüme en çok sebebiyet veren hastalık. Hem yüksek maliyetli, hem de ülkelerin iş gücü anlamında çok ciddi manada kayıplara yol açması nedeniyle son derece önemli bir halk sağlığı sorunudur” açıklamasında bulundu. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyada ortalama her sene 18 milyon yeni kanser vakası olduğunu ve yaklaşık 9,5 milyon insanın da kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Op. Dr. Şahutoğlu, “Her 5 erkekten biri, 8 kadından da bir tanesi hayatının herhangi bir evresinde kanserden yaşamını yitirmektedir. Oransal anlamda çok yüksek bir oran var ancak kanserle ilgili son yıllarda; hem tıbbın gelişmesi, hem teknolojinin ilerlemesi, hem bu konuda çok tecrübeli hekim kadrolarının ve bunu destekleyecek bilimsel ve teknolojik donelerin artması nedeniyle, erken teşhis edilebilen, erken teşhis edildiği zaman da tedavisinden çok ciddi anlamda olumlu ve iyi sonuçlar alınabilen, bu anlamıyla da insan hayatını ve yaşam süresini, kalitesini arttırabilen bir olgu olduğu için burada en önemli şey özellikle 21. yüzyıl dünyasında kansere yönelik yapılan çalışmalardaki en önemli parametre korunma ve erken teşhise yönelik taramaların yapılmasıdır” dedi. 

Haberi Paylaş: